Saarland, Duitsland


Master Plan Grube Reden

 

 

theme
Openbare ruimte
status
Gerealiseerd

The master plan developed by Vista for transforming the former “’Grube Reden’” coal mine forms the basis for a wide range of new functions. Inspired by the special architecture and specific landscape characteristics of mining, an ambiance was created that attracts various cultural and economic activities. 

The most important sub-areas are as follows: the campus with new businesses and cultural facilities, the water garden on the former switchyard that serves as a receptacle for rainwater and cools warm mine water before it is returned to the larger water system, and the former silt basin that is transformed into a natural lake which will function as a water buffer with an adjacent forest for the production of bamboo and biomass.

a

LOCATIONReden, Saarland (D)CLIENTIndustrieKultur SaarPERIOD2002-2011SIZE125 haBUDGET34.000.000 euro                         

 

masterplan-grube-reden

masterplan-campus-and-watergarden

gabion-wall

plein

The former switchyard of the old “Grube Reden” mine will be transformed into a 750-meter long water garden. The basins cover the highly polluted ground and collect the rainwater of the entire campus. 

Various ecosystems are planned for the the garden. The design includes low-dynamic rainwater basins and fluctuating peak storage basins. In addition, a part of the garden is supplied with warm mine water from the geothermal power plant. The garden features two squares, several play areas and a 50-meter long canyon. Wide footpaths run in between the basins. A 9-meter high gabion wall forms the transition between the water garden and the campus.

schnitt_wg_2_sw_tuerkis

geothermal-basin

dsc_1672

canyon

canyon02

img_0575

img_0577