haarlemmermeer


Zwaansbroek Design Study

theme
Stedelijk

Housing needs to be constructed in the western flank of the Haarlemmermeer, but water management also requires attention. The Province of North Holland asked project developers for creative solutions.

Vista developed an innovative concept for urban landscape development for AM Wonen: the construction of a dune relief in the polder. This is not only an effective manner of water storage but also a sustainable substratum for special living environments. The sand allows for large quantities of water to be stored, which provides for clean city water and less brackish seepage. The relief offers possibilities for compact residential areas with underground parking on the high parts and scattered rural homes on the flanks and in the low parts. Stacking residences and water storage facilities saves considerable amounts of space, meaning less capital is required for land acquisition.

a

LOCATIONNieuw-VennepCLIENTAM WonenPERIOD2005-2007SIZE585 ha

 

 

urban plan

.

model Venneperzand

Grondgebonden woningen georiënteerd op de zon, hoogbouw in groene noordhelling met uitzicht op kustzone en polder, recreatieve relaties met zowel HaarlemmerméérGroen als Getsewoud en ondergronds parkeren.

03-doorsnede-venneperzand-2

 

schematic view of the concept

02-schematische-verbeelding-van-het-concept

low density

gemiddelde-dichtheid

average density

hoge-dichtheid

high density