Vista heeft voor de gemeente Haarlemmermeer het regiedocument Groot Vennep opgesteld. Dit regiedocument is een actuele en concrete vertaling van het Masterplan PARK21 uit april 2011.
Het regiedocument bevat alle relevante ontwerpuitgangspunten in één document samengevat. We beschrijven het watersysteem (de polderuiterwaarden), de park, recreatieve functies en de infrastructuur.
LOCATIEGroot VennepOPDRACHTGEVERGemeente HaarlemmermeerCATEGORIEInrichtingsplanPERIODE2021STATUSPlanfase
polderuiterwaarde
Om het watersysteem in de Haarlemmermeer veerkrachtiger te maken wordt het verbeterd droogmakerij systeem (VDS) ingevoerd. Om de polderboezem tijdens extreme neerslag- perioden te ontlasten wordt deelgebied Groot Vennep ingericht als overloopgebied, namelijk de Polderuiterwaarde. Met de Polderuiterwaarde voegt PARK21 12 hectare oppervlakte water toe aan de Haarlemmermeer met een buffercapaciteit van 62.654 m3. Incidenteel kan een buffercapaciteit worden uitgebreid met nog eens 80.000 m3.
De vormgeving van de polderuiterwaarde is geënt op het huidige reliëf in het gebied. De nu al laag liggende delen worden verlaagd om water te kunnen bufferen. In het ontwerp blijft het oorspronkelijke slotenpatroon van de Haarlemmermeer goed herkenbaar.
Een deel van de polderuitwerwaarde is ontworpen als permanent open water. Dit is niet strikt noodzakelijk voor de werking van de Polderuiterwaarde, maar voorgesteld om het gebied ook aan-trekkelijk te laten zijn voor de gebruikers van het park. Het water vormt een interessant visueel aspect toe aan het park en kan recreatief worden gebruikt om te kanoën, sportvissen of incidenteel om te schaatsen. Naast permanent water zijn er ook riet- en graslanden die alleen periodiek overstromen. Deze landen overstromen doorgaans in de winter als het waterpeil stijgt. Hierdoor wordt de seizoensdynamiek beleefbaar.
De vrijgekomen grond wordt gebruikt we om reliëf te creëren elders in Groot Vennep.
Onder: seizoenbeleving in Groot Vennep