Masterplan Grube Reden

Het door Vista opgestelde masterplan voor de transformatie van de voormalige steenkolenmijn ‘Grube Reden’, vormt de basis voor een breed scala aan nieuwe functies. Geïnspireerd op de bijzondere architectuur en specifieke landschappelijke eigenschappen van de mijnbouw is een ambiance gecreëerd waarmee diverse culturele en economische activiteiten worden aangetrokken. 

De belangrijkste deelgebieden zijn: de campus met nieuwe bedrijven en culturele voorzieningen, de watertuin op het voormalige rangeerterrein die dient als opvang van regenwater en afkoeling met het warme mijnwater en het voormalige slibbassin dat transformeert in een natuurlijk meer met een functie als waterbuffer met daarnaast een Bamboe- en Biomassaproductiebos.

a

LOCATIEReden, SaarlandDuitslandOPDRACHTGEVERIndustrieKultur SaarCATEGORIEMasterplanPERIODE2002-2011OMVANG125 haBUDGET34.000.000 euroSTATUSGerealiseerd                         

masterplan-grube-reden

masterplan-campus-and-watergarden

plein

Het voormalige rangeerterrein van de oude mijn 'Grube Reden' vormt in de toekomst een 750 meter lange watertuin. De bassins bedekken de sterk vervuilde grond en zorgen voor de regenwater-opvang van de gehele campus.

In de tuin zijn verschillende ecosystemen te onderscheiden: Laagdynamische regenwaterbassins en fluctuerende piekbergingsbassins. Daarnaast wordt een deel van de tuin gevoed met warm mijnwater van de geothermiecentrale.

In de tuin bevinden zich twee pleinen, meerdere speelplekken en een canyon met een lengte van 50 meter. Brede wandelpaden lopen, deels verdiept, tussen de bassins door. Een negen meter hoge schanskorvenmuur vormt de overgang tussen de watertuin en de campus.

schnitt_wg_2_sw_tuerkis

geothermal-basin

dsc_1672

canyon

canyon02

img_0575

img_0577