Muurafbeelding Haven Antwerpen

Het autonoom provinciebedrijf Havencentrum wil jongeren enthousiasmeren en informeren over de haven van Antwerpen. Zij ontwikkelt een nieuwe welkomstruimte om deze doelgroep kennis te laten maken met de Antwerpse haven. Een belangrijk onderdeel is een grote muurafbeelding die de drie wanden van de welkomstruimte groten-deels in beslag neemt. Het beeld is niet een panoramische foto, maar een ‘nieuw’ samengesteld landschap, dat de belangrijke elementen (zowel plaatsen, activiteiten en sectoren als banen en mensen) in de haven verbeeldt en dient als steun voor de gidsen.

Vista is gevraagd om deze muurafbeelding te ontwerpen. Het havenlandschap fascineert ons. De haven is een wonderlijke, nieuwsgierig makende en mystieke wereld die rijk is aan vormen, geluiden en geuren. Vooral in de nacht is de haven een sprookjeslandschap, met de verlichte petrochemische industrie en vlammen. We vonden het uitdagend om deze sferen te vatten op één muurafbeelding. Veel objecten moeten een plaats krijgen op de afbeelding, omdat die samen het verhaal van de haven vertellen. Het resultaat is een inspirerend beeld van indruk-wekkend formaat, namelijk 27,5 bij 3,9 meter!

 

LOCATIEHaven AntwerpenBelgiëOPDRACHTGEVERHavenbedrijf AntwerpenCATEGORIEOnderzoekPERIODE2021STATUSGerealiseerd

 

de afbeelding

Met de muurafbeelding houden we rekening met de vorm van de ruimte. In het beeld hebben we ruimte gereserveerd voor het presentatiescherm en een pilaar. Het ooghoogte perspectief zorgt er voor dat de ‘’afstand’’ tussen het beeld en de bezoeker wordt verkleind. We hebben de collage opgebouwd zoals schilders en fotografen hun beelden opbouwen,

namelijk achtergrond, midden- en voorgrond tafereel. De achtergrond vormen we met het indrukwekkende havenlandschap. In de middenlaag plaatsen we de elementen zoals fabrieken, schepen en containers. Op de voorgrond staan de havenmedewerkers. Ze zorgen voor de menselijke maat op de afbeelding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muurafbeelding van het havengebied van Antwerpen. De afbeelding toont de dynamische sfeer van een wereldhaven. En de verscheidenheid van haar medewerkers

 

 

Zicht vanaf de tribune richting het podium. Wenselijk was de ruimte voor de beamerprojectie

Zicht vanaf de grond richting het projectscherm

Zicht richting de tribune


Zicht vanaf het podium naar de tribune