Vogelpark Avifauna

Vogel park Avifauna is al 70 jaar een gevestigd in het recreatie- landschap van het Groene Hart en Alphen aan den Rijn. Jaarlijks ontvangt Avifauna meer dan 375.000 bezoekers die onze bijzondere vogels en andere dieren komen bekijken.

Om de bezoekers te kunnen blijven verrassen ontwikkelde Avifauna een masterplan voor de periode tot 2035, waarmee ze het vogelpark toekomstbestendig willen door ontwikkelen. De realisatie van dit plan gaat al direct van start met de uitvoering van de eerste projecten: De Afrikaanse Savanne en het entreegebied met thema Groene Hart.

Avifauna heeft Vista landschapsarchitecten gevraagd mee te denken over deze projecten en hiervan realistische driedimensionale verbeeldingen te maken.

 

LOCATIEAlphen aan de RijnOPDRACHTGEVERVogelpark AvifaunaCATEGORIEVisualisatiePERIODE2019STATUSGepubliceerdSAMENWERKINGKempe Zoo Design

 

entreegebied met thema groene hart

Het vernieuwde park wordt optimaal bereikbaar, zowel per fiets en auto als per touringcar en openbaar vervoer. Het ruime, verbeterde parkeerterrein is zo ingedeeld dat bezoekers als vanzelf richting het nieuwe entreegebied worden geleid. Via een veilige looproute, die onder meer voert over een karakteristieke sloot met bruggetjes zoals die veel voorkomen in het Groene Hart, komen bezoekers aan op het welkomstplein.

De ontvangst in Avifauna gebeurt in de nieuwe situatie op het Groene Hartplein. Het eerste deel van dit plein is vrij toegankelijk. Hier bevinden zich de kassa, kaartcontrole en toiletten. Ook de souvenirwinkel is toegankelijk zonder entreebewijs.

Hier bevindt zich  de Groene Hart-promotiewinkel met onder meer ambachtelijke streekproducten. Hier is ook aandacht voor toerisme en recreatie in het Groene Hart en natuur- beschermingsprojecten in deze streek.

Aan het Groene Hartplein komt verder een rust-, schuil- en speelgelegenheid in de vorm van een hooiberg met uitzicht op het groene landschap van het park; een verzamelplek voor grotere gezelschappen en voor rondleidingen. Ook zijn hier volieres voor weidevogels, als opvanglocatie en kenniscentrum van deze ernstig bedreigde vogels. Het Groene Hartplein wordt het startpunt van alle looproutes door het park.

 

afrikaanse savanne

Voor de Afrikaanse vogelsoorten wordt een enorme voliere gebouwd van ruim 11.000 m2 over het nieuwe verblijf voor struisvogels, giraffes en zebra’s heen. Dit wordt de grootste voliere van Europa. Onderdeel van dit plan is een beboste rivieroever aan de rand van de savanne, waar bezoekers lopen tussen halfapen, stokstaartjes, raze pelikanen en dwerg- flamingo’s.

Het centrum van het plan is een grote savanne. De Noord-Afrikaanse struisvogels krijgen hier een ruimer en moderner verblijf. Avifauna is een van de weinige dierentuinen met deze bedreigde, zeldzame struisvogelsoort in de collectie. Het nieuwe verblijf wordt dermate ruim en natuurgetrouw opgezet dat de struisvogels er samen kunnen leven met andere dieren uit hun

natuurlijke habitat, zoals gierparelhoenders en een indruk- wekkende groep giraffen en zebra’s. In het verblijf komt een avontuurlijke route naar een uitkijktoren met uitzicht over de savanne.

De grote Afrikavoliere komt over de savanne heen. Vogels krijgen hier alle ruimte om vrijuit te vliegen. Het gaat hierbij onder andere om pelikanen, kroonkraanvogels, zadelbekooievaars, gieren, secretarisvogels en dwergflamingo’s. Ook komen er vogels die in dierentuinen vaker in volieres te zien zijn, zoals ibissen, neushoornvogels en hamerkoppen. De grote voliere draagt bij aan dierenwelzijn. De dieren krijgen meer leefruimte waardoor er ook meer interactie ontstaat tussen de verschillende soorten.